viha on puhdasta, luovaa voimaa

Osallistuin eilen kasvatustieteen professori Juha T. Hakalan maksuttomaan webinaariin, jonka oli järjestänyt Keravan opisto. Luennon aiheena oli ”Luova laiskuus ja hallittu hidastelu”. Luento oli todella mielenkiintoinen ja tärkeäkin aihe tässä ajassa, jossa elämme, kun suorittamisen paine on monella valtavan suuri, ja uupumisia tulee kaiken paineen ja kiireen keskellä yhä enemmän.

Hakala kertoi luennossaa myös erään kokemuksensa reissustaan isän kanssa meren jäällä. Isä oli pyytänyt häntä pitämään tarvitsemaansa välinettä tarkoin, koska sillä oli vaara pudota kuusi metriä syvään veteen. Kuinka ollakaan, isälle tärkeä väline putosi pojan käsistä veden syvyyksiin. Isä oli kuulemma harvoin vihainen, mutta tässä tilanteessa hänelle oli noussut vihan tunne ja hän hermostui. Väline, joka veteen putosi oli tärkeä ja kallis. Pian vihan tunteen purkautumisen jälkeen isä sai kuitenkin suuren oivalluksen, ja keksi miten välineen saisi meren pohjasta ylös sukkahousujen ja nurkkalistojen avulla!

Kuva: Pirkko Vuohtoniemi

Jäin pohtimaan asiaa, ja myös tämä edellä mainittu esimerkki osoittaa, että kun Juha T. Hakalan webinaarissa esillä ollut laiskuus ja elämän hidastaminen on tärkeää luovuuden kannalta, niin yhtälailla sitä on myös aidon vihan kohtaaminen ja vihan purkaminen. Kuinka olisi käynyt, jos isä olisi niellyt oman vihansa, purkamaton vihan tunne kun voi näyttäytyä katkeruutena ja estää vapaan, luovan energian virtaamista? Olisiko hän saanut oivalluksen, ja keksinyt miten hän saa itselleen tärkeän välineen ylös veden syvyksistä? Sitä emme enää voi todistaa, mutta vihan purkaessaan, vaikkakin valitettavasti poika saattoi saada siitä osansa, hän todella löysi luovuutensa siinä tilanteessa ja ratkaisi pulman, ja vieläpä onnistuneesti. Aidon vihan takana on siis luovuus!

Me voimme käyttää vihan tunnettamme luovuutemme kirvoittamiseen myös tietoisesti. Kun opimme tunnistamaan oman vihamme, ja uskaltaudumme tarkastella sitä, voimme kanavoida sen oikein, purkaa turvallisella tavalla, ja näin päästää tilaa luovalle energialle ja saada aikaan uusia innovaatioita, kuten edellä mainittu isän esimerkki osoitti.

Asiakkaideni ja asiakasryhmieni kanssa olen päässyt todentamaan tietoisen vihan purkamisen toimivuutta konkreettisesti.https://askellus.fi/palvelut/ Kun asiakas on saanut yksilöterapiassa/ohjauksessa ja ryhmässä kohdata ja purkaa vihaansa tunnetaideterapiassa käyttämieni metodien avulla, löytyy sieltä puhdasta, luovaa energiaa esimerkiksi sanoa EI, asettaa rajat, ja löytää itselle mielekäs tapa toimia ja elää tässä hetkessä.

Oman vihan kohtaamista ja purkamista voi siis myös harjoitella yhdessä terapeutin kanssa ja saada välineitä ja keinoja käyttää sitä terveellä tavalla. On ilo olla rinnallakulkijana niissä tilanteissa, kun henkilö löytää tuon oman aidon vihansa ja sen takaa puhtaan voiman ja luovuuden.

Rohkeutta sinulle oman vihasi terveeseen valjastamiseen. Aito, terve vihan purkaminen ei satuta eikä vahingoita itseä eikä toista fyysisesti ja/tai henkisesti.

Voi hyvin!

<3″ Karoliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: